ВИКОРИСТАННЯ КАВОВОЇ ГУЩІ У СКЛАДІ ОЧИЩУЮЧИХ ЗАСОБІВ ЯК ЕЛЕМЕНТ СТАЛОГО УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ

Автор(и)

  • М. С. Кочетов Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Україна
  • Т. С. Тихомирова

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-5364.2025.3.12

Ключові слова:

кавова гуща, відходи, крафтове мило, очищуюча здатність, сталий розвиток, поводження з відходами

Анотація

Розвиток кавового бізнесу, в тому числі активний розвиток кав’ярень різного типу, призвело до збільшення обсягів утворення відходів споживання кави – кавової гущі. Цей тип відходів відноситься до органічних відходів та без запровадження роздільного збору потрапляє на полігони твердих побутових відходів. Проте кавова гуща є цінним ресурсом та може бути використана у сільському господарстві, як енер- гетичний елеменет, в якості доданки у складі полімерних композицій, особливо здатних до біорозкладання, в якості харчових волокон та косметичні галузі. Стале поводження з відходами передбачає їх вторинне використання замість захоронення чи спалювання.

Активний розвиток ринку крафтового мила в Україні спонукає виробників до пошуку унікальних рецептур, які будуть мати переважаючі споживчі властивості без підвищення вартості товару. З огляду на вище перелічене додавання кавової гущі до складу мильних композицій є перспективним методом поводження з цим відходом т відкриває перспективи колоборації між кав’ярнями та виробниками мила з метою реалізації сталого підходу у бізнесі.

Метою даної роботи є дослідити очищаючу здатність мила, яке містить різну кількість кавової гущі в якості абразивного наповнювача, по відношенню до різних типів забруднювачів, а також охарактеризувати запропонований процес поводження з кавової гущею з точки зору концепції сталого розвитку.

У роботі проведено аналіз впливу розміру часток кавової гущі на очищаючу здатність мильних композиції. Визначено, що чим менший розмір часток, тим краще очищаються забруднення природнього походження – сік трави та овочів, а також хімічних забруднень типу фломастер й кулькова ручка; чим більший розмір часток кавової гущі, тим краще очищаються забруднення типу паливно-мастильні матеріали та косметичні засоби.

Проведені дослідження показали, що мильні композиції з додавання кавової гущі не призводять до різкого падіння вологості шкіри, що характерно для зразків звичайного рідкого мила та автомобільної пасти.

У роботі запропоновано реалізація та використання крафтового мила з додаванням кавової гущі безпосередньо у кав’ярнях, де кавова гуща збиралась, як маркетинговий інструмент привернення уваги, так й як елемент реалізації сталих практик кав’ярнею з одночасною інформаційною складовою для населення.

Біографії авторів

М. С. Кочетов, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”

Аспірант

Т. С. Тихомирова

Кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Tykhomyrova T. S., Shestopalov O. V., Razno M. R., Kochetov M. S. Doslidzhennia vplyvu skladu kompostu na yoho zdatnist pokrashchuvaty yakist gruntiv. Ah- rarni innovatsii. 2024. No. 25. P. 72–78. URL: https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/81879.

Pro upravlinnia vidkhodamy : Zakon Ukrainy vid 20.06.2020 № 2320-IX (stanom na 15 lyst. 2024 r.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2320-20#Text (data zvernen- nia: 05.07.2025).

Malichenko V. V. Analiz suchasnoho dosvidu vykorystannia vidkhodiv kavy v Ukraini. Molod: nauka ta innovatsii : materialy XI Mizhnar. nauk.-tekhn. konf. studentiv, as- pirantiv ta molodykh vchenykh, 22–24 lystopada 2023 r. Dnipro : NTU «DP», 2023. Vol. 1. P. 303–304.

Tykhomyrova T. S., Kochetov M. S. Doslidzhennia vplyvu vidkhodiv obsmazhen- nia ta spozhyvannia kavy na yakist gruntiv. Ahrarni innovatsii. 2025. No. 29. P. 155–161. URL: https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/88924.

Lebediev V. V., Miroshnychenko D. V., Tykhomyrova T. S., Savchenko D. V., Mazchenko M. V., Mysiak V. R., Kochetov M. S., Solovei L. V. Doslidzhennia hibrydnykh ekolohichno bezpechnykh biodehradabelnykh kompozytiv na osnovi polilaktydu, kavovoi hushchi ta huminovykh rechovyn. Intehrovani tekhnolohii ta enerhozberezhennia. 2022. No. 4. P. 46–54.

Waisarikit A., Suadaung N., Khantho B., Hadad B., Ross G. M., Topham P. D., Ross S., Mahasaranon S. Extracted Spent Coffee Grounds as a Performance-Enhancing Addi- tive for Poly(Lactic Acid) Biodegradable Nursery Bags in Agriculture. Polymers. 2025. No. 17(5). DOI: https://doi.org/10.3390/polym17050561.

Janowski G., Frącz W., Bąk Ł., Sikora J. W., Tomczyk A., Mrówka-Nowotnik G., Mossety-Leszczak B. Effect of Coffee Grounds Content on Properties of PHBV Biocompo- sites Compared to Similar Composites with Other Fillers. Polymers. 2025. No. 17(6). DOI: https://doi.org/10.3390/polym17060764.

Peretiaha S. M., Osadchuk P. I. Pelety iz vidkhodiv kharchovykh vyrobnytstv. Ah- rarnyi visnyk Prychornomoria. Tekhnichni nauky. 2018. P. 84–92.

Viliada A. Doslidzhennia kharakterystyk vidkhodiv kavy, shcho utvoriuiutsia v zak- ladakh hromadskoho kharchuvannia. Zbirnyk prats molodykh naukovtsiv TsNTU. 2024. Vyp.

P. 64–66.

Sukmanov V. O., Komar O. M., Sukmanov O. V., Yudina T. I. Potentsial vy- korystannia kavovoi hushchi u tekhnolohiiakh funktsionalnykh produktiv kharchuvannia. Ohliad. Journal of Chemistry and Technologies. 2024. No. 32 (3). P. 605–648.

Bui L. M., Ishchenko T. I., Shydlovska O. B. Perspektyvy vykorystannia kavovoi syrovyny u sferi hostynnosti. Innovatsiini tekhnolohii v hotelno-restorannomu biznesi : mate- rialy Vseukr. nauk.-prakt. konf., 22–23 bereznia 2017 r. Kyiv : NUKhT, 2017. P. 112–114.

Vyroby kondyterski. Metody vyznachennia masovoi chastky volohy ta sukhykh rechovyn : DSTU 4910:2008. Kyiv : Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2009. 15 p.

Biokhimiia shkiry ta yii prydatkiv : navch. posib. dlia studentiv 3 kursu spets. 226 «Farmatsiia, promyslova farmatsiia» / K. V. Aleksandrova ta in. Zaporizhzhia : ZDMU, 2021. 96 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-12-04

Номер

Розділ

ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРОМИСЛОВОСТІ