ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ДИСКРЕТНО-ІМПУЛЬСНОГО ВВЕДЕННЯ ЕНЕРГІЇ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ У ГІДРОПОННИХ ТЕХНОЛОГІЯХ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2078-5364.2025.3.01Ключові слова:
гідродинаміка, дискретно-імпульсне введення енергії, роторно пульсаційний апарат, напруження зсуву потоку, продуктивністьАнотація
У статті розглянуто застосування методу дискретно-імпульсного введення енергії (ДІВЕ) для інтенсифікації гідропонних технологій. Актуальність дослідження зумовлена зростаючим інтересом до гідропоніки як альтернативи традиційному землеробству в умовах обмежених природних ресурсів. Відзначено, що традиційні методи підготовки живильних середовищ не завжди забезпечують рівномірний розподіл компонентів, біологічну стабільність та оптимальні фізико-хімічні параметри. У цьому контексті використання фізичних методів впливу, зокрема знакозмінних імпульсів тиску, відкриває нові можливості для підвищення продуктивності рослин.
Метою дослідження стала оцінка ефективності застосування ДІВЕ у гідропонних умовах та вплив одержаних живильних розчинів на ріст і врожайність культур. Методика ґрунтувалася на використанні роторно-пульсаційного апарата, що забезпечує дію напружень і швидкостей зсуву потоку, зміну тиску та пульсації середовища. Об’єктами дослідження були сорти тритикале (Амфиплоїд 44, Амфиплоїд 51, АДМ9), для яких проводили фітотестування в лабораторних умовах із різними типами розчинів. Отримані результати підтвердили позитивний вплив оброблення розчинів методом ДІВЕ: висота рослин зросла в середньому на 18–22 %, інтенсивність біомасоутворення – на 31–34%, маса надземної частини – на 33–36%, а коефіцієнт росту – на 20–22 % порівняно з контролем. Крім того, було зафіксовано формування корисної мікрофлори (Chlorella vulgaris, Chlamydomonas reinhardtii, Euglena gracilis тощо), що свідчить про біологічну збалансованість живильного середовища після оброблення. Оптимальними параметрами визнано тривалість дії 15–30 с, частоту пульсацій 1–5 Гц та напруження зсуву 370–390•10³ Па.
Таким чином, застосування ДІВЕ є ефективним для інтенсифікації гідропонного вирощування сільськогосподарських культур. Технологія забезпечує підвищення врожайності на 32,8–34 %, покращує морфометричні характеристики та створює стабільне мікробне середовище, що вказує на перспективність методу для впровадження у промислових масштабах, а також відкриває напрями подальших міждисциплінарних досліджень з оптимізації параметрів гідродинамічного оброблення й економічної доцільності використання у сучасному рослинництві.
Посилання
Abinandan S., Subashchandrabose S. R., Venkateswarlu K. Soil microalgae and cyanobacteria: the biotechnological potential in the maintenance of soil fertility and health. Critical Reviews in Biotechnology. 2019. Vol. 39, iss. 8. P. 981–998. DOI: 10.1080/07388551.2019.1654972.
Acevedo E., Silva P., Silva H. Wheat growth and physiology. Plant Production and Protection. 2002. No. 30. P. 35–36.
Dubovkina I. Innovative technology of water treatment in recirculating aquaculture- hydroponic system. Resurso- ta enerhooshchadni tekhnolohii vyrobnytstva i pakuvannia khar- chovoi produktsii – osnovni zasady yii konkurentozdatnosti : materialy VI Mizhnarodnoi spetsializovanoi nauk.-prakt. kon., 12 veresnia 2017 r., m. Kyiv. Kyiv : NUKhT, 2017. P. 43– 44.
Dubovkina I. Change of physical and chemical parameters of the liquid binarysystemss by alternating impulses of pressure. Ukrainian Food Journal. 2017. Vol. 6, iss. 1. P. 142–154. DOI: 10.24263/2304-974X-2017-6-1-16.
Dubovkina I., Davydenko B., Rikhter V. Modelling of the hydrodynamicconditionss throughout liquid system treatment by alternating impulses of pressure. Ukrainian Food Journal. 2019. Vol. 8, iss. 2. P. 343–354. DOI: 10.24263/2304-974X-2019-8-2-13.
Takaki K., Takahashi K., Hayashi N. et al. Pulsed power applications for agriculture and food processing. Reviews of Modern Plasma Physics. 2021. Vol. 5, article number 12. P.
DOI: 10.1007/s41614-021-00059-9.
Kumar R., Rathore S., Kundlas K., Rattan S. Vertical farming and organic farming integration: a review. Organic Farming: Global Perspectives and Methods (Woodhead Publishingg Series in Food Science). 2023. P. 291–315. DOI: 10.1016/B978-0-323-99145- 2.00002-1.
Kumar A., Singh J. Trends in hydroponics practice/technology in horticultural crops: a review. International Journal of Plant & Soil Science. 2023. Vol. 35, iss. 2. P. 57–65. DOI: 10.9734/ijpss/2023/v35i22759.
Rajaseger G., Chan K. L., Tan K. Y., Ramasamy S., Khin M. C. Hydroponics:currentt trends in sustainable crop production. Bioinformation. 2023. Vol. 19, iss. 9. P. 925–938. DOI: 10.6026/97320630019925.
Ramos M. Innovations in hydroponic systems for urban agriculture. UrbanAgriculturee & Regional Food Systems. 2002. Vol. 7, iss. 1. DOI: 10.1002/uar2.20012.
Shurchkova Yu. O. Doslidzhennia parametriv vodno-spyrtovykh sumishei otrymanykh v umovakh znakozminnykh impulsiv tysku. Yu. O. Shurchkova, I. O. Dubovkina. Visnyk Nats. tekhn. un-tu "KhPI" : zb. nauk. pr. Kharkiv : NTU "KhPI". 2015. № 36 (1145) : Mekhaniko-tekhnolohichni systemy ta kompleksy : temat. vyp. P. 97–100.
Wang S., Raghavan V. Hydroponic farming – a state of art for the futureagriculturee. Journal of Cleaner Production. 2022. No. 366. P. 132855. DOI: 10.1016/j.jclepro.2022.132855.