ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАПИЛЕНОСТІ ПОВІТРЯ ТВАРИННИЦЬКИХ КОМПЛЕКСІВ

Автор(и)

  • В. Б. Байрачний Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Україна
  • О. В. Адашевський
  • А. О. Сакун Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Україна
  • А. О. Литвин Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Україна
  • В. С Бутко

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-5364.2025.2.11

Ключові слова:

тваринницькі комплекси, комбікорм, верді органічні відходи кондитерських виробництв, запиленість повітря, гігієнічні норми, параметри мікроклімату, стале поводження

Анотація

Стале тваринництво є необхідним елементом загального сталого розвитку країни. Забезпечення населення якісними та безпечними продуктами тваринницького комплексу є запорукою продовольчої безпеки, для отримання яких одним з головних елементів є годівля тварин високоякісними кормами. Тваринництво є галуззю економіки, яка має значний негативний вплив на навколишнє природнє середовище. Мінімізація такого негативного впливу на кожному етапі виробництва продукції тваринництва – від вирощування до обробки – сприяє переходу до сталого тваринництва.
Стале поводження з різними типами відходів, в тому числі з відходами кондитерських виробництв, полягає у їх вторинному використанні в якості ресурсоцінних матеріалів. Тверді органічні відходи кондитерських виробництв, такі як готові вафлі, печиво, цукерки, можуть стати складовою комбікормів для свійських тварин.
Підвищена концентрація пилу у повітря призводить до подразнення верхніх дихальних шляхів як тварин, так й робітників. Надалі тварини стають більш вразливими для проникнення бактерії та вірусів через подразнені ділянки. Сухі комбікорми є найдешевшим типом комбікормів, проте їх виробництво та використання потенційно є джерелом утворення додаткового пилового навантаження.
Метою роботи було дослідження запиленості повітря різних типів тваринницьких комплексів в залежності від типу комбікорму, який переважно використовується для годівлі.
У роботі використані наступні методи дослідження: ваговий метод для визначення концентрації пилу у повітрі приміщень для утримання тварин; експрес метод для визначення концентрації пилу у приміщеннях та ззовні з використанням приладу Walcom HT-9600, який використовує лазерний принцип. Даний прилад дозволяє визначити окремо концентрацію частинок пилу РМ2,5 та РМ10, що неможливо ваговим методом. Дослідження проводились в індивідуальних господарствах з утримання свиней тат кур-несучек, а також у фермерських господарствах середнього розміру у Харківській області. В якості сухих комбікормів використовували як стандартний гранульований та сухий комбікорми, так й сухий комбікорм виготовлений за розробленою рецептурою з додаванням твердих органічних відходів кондитерських виробництв.
Проведені дослідження показали, що при зберіганні сухого комбікорму концентрація пилу у приміщеннях в 1,5 разів більша, ніж при зберіганні гранульованого.
Результати проведених досліджень показали, що за рахунок підвищення вмісту жиру при введені до складу сухого комбікорму одного з видів твердих органічних відходів кондитерських виробництв, а саме вафель з жировою начинкою, вдається зменшити в 1,3 рази концентрацію пилу у приміщенні для виготовлення сухого комбікорму. Також спостерігається зменшення концентрації пилу при зберіганні сухого комбікорму, який містить відходи вафель з жировою начинкою.

Біографії авторів

В. Б. Байрачний, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”

Кандидат технічних наук, професор

А. О. Сакун, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”

Доктор філософії

А. О. Литвин, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”

Доктор філософії

В. С Бутко

Аспірант

Посилання

Riabinina O. V., Ishchenko Yu. B., Kulbaba S. V. (2019). Optymalni parametry mikroklimatu v ptashnyku ta yikh kontrol. Ptakhivnytstvo. Ukraina, 10, 20–22. 2. Barahona M, Hachemi M. A. & Campo M.D.M. (2020). Feeding, Muscle and Pack-aging Effects on Meat Quality and Consumer Acceptability of Avileña-Negra Ibérica Beef. Foods, 9(7), 853. doi: https://doi. org/10. 3390/ foods9070853. 3. Mohd Azmi A. F., Mat Amin F., Ahmad H., Mohd Nor N., Meng G. Y., Zamri Saad M., Abu Hassim H. (2021). Effects of Bypass Fat on Buffalo Carcass Characteristics, Meat Nutrient Contents and Profitability. Animals (Basel), 11(11), 3042. doi: https://doi.org/10.3390/ani11113042

Khvostyk V. P. (2022). Modeliuvannia dynamiky rostu miaso-yaiechnykh kurei. Peredhirne ta hirske zemlerobstvo i tvarynnytstvo, 72(1), 161–175.

Zotko M. O. Vplyv riznykh faktoriv na molochnu produktyvnist koriv (2018). Ah-rarna nauka ta kharchovi tekhnolohii, 1(100), 122–124.

Adashevskyi O. V. (2023). Vykorystannia tverdykh vidkhodiv kondyterskykh fab-ryk pry vyrobnytstvi kombikormiv yak element staloho rozvytku Ukrainy. Ekolohichni nauky: naukovo-praktychnyi zhurnal, 1(46), 179–183.

Miroshnychenko D. V., Bairachnyi V. B., Adashevskyi O. V. (2024). Kompleksnyi pidkhid do zapobihannia plisniavinnia tverdykh orhanichnykh vidkhodiv kondyterskykh vy-robnytstv yak element staloho povodzhennia z nymy. Intehrovani tekhnolohii ta enerhozbere-zhennia, 4, 111–121.

Nemenushcha S. M., Fesenko O. O., Lysiuk V. M. (2019). Pidpryiemstva po zberi-hanniu zerna: ryzyk vynyknennia pozhezh. Naukovyi visnyk: Tsyvilnyi zakhyst ta pozhezhna bezpeka, 1(7), 3–12.

Peleshko M. Z., Babadzhanova O. F., Bashynskyi O. I. (2017). Pozhezhna bezpeka obiektiv ahropromyslovoho kompleksu: navchalnyi posibnyk. Lviv: LDUBZhD, 176 p.

Kimanzi V., Charles M. Mburu, Paul M. Njogu. (2022) PM2.5 and PM10 expo-sure in selected animal feed processing facilities in Kiambu County, Kenya. Journal of Agri-culture Science & Technology, 21(4), 56–64.

Vaskovets L. A, Yevtushenko N. S., Tverdokhliebova N. Ye (2020). Metodychni vkazivky do laboratornoi roboty «Vyznachennia zapylenosti atmosfernoho povitria» z dystsypliny «Ekolohiia» dlia studentiv usikh spetsialnostei dennoi ta zaochnoi form navchan-nia, Kharkiv: NTU «KhPI», 50 p.

Yaremchuk O. S., Ordikhovska O. A., Polishchuk T. V. (2015). Laboratornyi prak-tykum z hihiieny tvaryn do vykonannia laboratornykh robit dlia studentiv dennoi formy navchannia napriamu pidhotovky 6. 090102 «Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produk-tsii tvarynnytstva», Vinnytsia: Typohrafiia VNAU, 192 p.

Nakaz MOZ Ukrainy № 1192 vid 09.07.2024r. Pro zatverdzhennia derzhavnykh medyko-sanitarnykh normatyviv dopustymoho vmistu khimichnykh i biolohichnykh rechovyn u povitri robochoi zony URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1107-24#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-10-17

Номер

Розділ

СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ТА ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ