ВПЛИВ КОНЦЕНТРАЦІЇ БЕТА-КАРОТИНУ І ХЛОРОФІЛУ НА ШВИДКІСТЬ ОКИСНЕННЯ ЇХНІХ ОЛІЙНИХ РОЗЧИНІВ

Автор(и)

  • І. П. Петік Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, Україна
  • О. А. Литвиненко Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Україна
  • М. С. Пономарьова Державний біотехнологічний університет, Україна
  • А. М. Діхтярь Державний біотехнологічний університет, Україна
  • С. С. Андрєєва Державний біотехнологічний університет, Україна
  • І. С. Баландіна Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна
  • А. О. Карюк Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-5364.2024.3.08

Ключові слова:

хлорофіл, бета-каротин, антиоксидант, прооксидант, прискорене окиснення, диференційна скануюча калориметрія

Анотація

Об’єктом дослідження є період індукції прискореного окиснення олійних розчинів жиророзчинних барвників хлорофілу та бета-каротину. Досліджено вплив вмісту жиророзчинних барвників на період індукції прискореного окиснення їхніх розчинів в олії соняшниковій рафінованій. Особливість роботи полягає у встановленні апроксимаційних графічних та математичних залежностей терміну періоду індукції прискореного окиснення рафінованої соняшникової олії від сумісного вмісту хлорофілу і бета-каротину. Це є важливим для прогнозування термінів придатності олійних розчинів жиророзчинних барвників.

Визначено, що хлорофіл А практично не виявляє прооксидантної дії за умови його вмісту до 0,05 г/л. Вміст хлорофілу А на рівні 0,10 г/л призводить до зменшення терміну періоду індукції на 14 %; 0,20 г/л – на 36 %; 0,30 г/л – на 48 %. Вміст бета-каротину на рівні 0,10 г/л призводить до збільшення терміну періоду індукції на 35 %; 0,20 г/л – на 47 %; 0,30 г/л – на 54 %. Вміст в олійній системі 0,10 г/л бета-каротину і 0,05 г/л хлорофілу А призводить до зменшення терміну періоду індукції прискореного окиснення на 8,4 % порівняно з олійним розчином 0,10 г/л бета-каротину без хлорофілу А. Отримані дані пояснюються тим, що існує компенсуючий вплив антиоксиданту бета-каротину на прооксидантну дію хлорофілу А в олійному розчині. Особливістю отриманих результатів є можливість прогнозування термінів придатності олійних розчинів жиророзчинних барвників. З практичної точки зору результати досліджень дозволяють розробляти олійні системи з урахуванням окремої та сумісної особливостей реакційної здатності щодо окиснення хлорофілу і бета-каротину. Прикладним аспектом використання наукового результату є можливість розширення асортименту олійної продукції підвищеної харчової цінності з різним вмістом хлорофілу і бета-каротину.

Біографії авторів

І. П. Петік, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України

Кандидат технічних наук

О. А. Литвиненко, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

М. С. Пономарьова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат економічних наук, доцент

А. М. Діхтярь, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

С. С. Андрєєва, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

І. С. Баландіна, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова

Кандидат економічних наук, доцент

А. О. Карюк, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова

Старший викладач

Посилання

Wang, D., Xiao, H., Lyu, X., Chen, H. at al. Lipid oxidation in food science and nutritional health: A comprehensive review // Oil Crop Science. 2023. 8. 1. 35–44.

Rashid, F., Ahmed, Z., Hussain, S., Huang, J.-Y. at al. Linum usitatissimum L. seeds: Flax gum extraction, physicochemical and functional characterization // Carbohydrate Polymers. 2019. 215. 29–38.

Gharby, S., Hajib, A., Ibourki, M., Sakar, El. H. at al. Induced changes in olive oil subjected to various chemical refining steps: A comparative study of quality indices, fatty acids, bioactive minor components, and oxidation stability kinetic parameters // Chemical Data Collections. 2021. Vol. 33. P. 100702.

Petik, P., Stankevych, S., Zabrodina, I., Zhulinska, O. at al. Determination of fat-soluble dyes influence on the oxidation induction period of their oil solutions // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2023. 3(6 (123). 13–21.

Saveliev, D., Hryhorenko, O., Mykhailova, E., Kravtsov et al. Development of technology for obtaining fat compositions with increased oxidative stability // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2022. 1/6 (121). 33–39.

Abad, A., Shahidi, F. Fatty acid, triacylglycerol and minor component profiles affect oxidative stability of camelina and sophia seed oils // Food Bioscience. 2021. 40. 100849.

Wang, D., Xiao, H., Lyu, X., Chen, H. at al. Lipid oxidation in food science and nutritional health: A comprehensive review // Oil Crop Science,. 2023. 8. 1. 35–44.

Maszewska, M., Florowska, A., Dłużewska, E., Wroniak, M. et al. Oxidative Stabil-ity of Selected Edible Oils // Molecules. 2018. 23 (7). 1746.

Yuan, L., Xu, Z., Tan, Ch.-P., Liu, Yu. at al. Biohazard and dynamic features of different polar compounds in vegetable oil during thermal oxidation // LWT. 2021. 146. 111450.

Li, X., Yang, R., Lv, Ch., Chen, L. et al. Effect of Chlorophyll on Lipid Oxidation of Rapeseed Oil // European journal of lipid science and technology. 2018. 121. 4. e1800078.

Ayu, D.F., Andarwulan, N., Hariyadi, P., Purnomo, E.H. Effect of tocopherols, tocotrienols, β-carotene, and chlorophyll on the photo-oxidative stability of red palm oil //Food Science and Biotechnology. 2016. 30. 25(2). 401–407.

Ashenafi, E.L., Nyman, M.C., Shelley, J.T., Mattson, N.S. Spectral properties and stability of selected carotenoid and chlorophyll compounds in different solvent systems // Food Chemistry Advances. 2023. 2. 100178.

Setting Up a DSC Oxygen Induction Time Procedure. DSC Online Help. Retrieved from https://folk.ntnu.no/deng/fra_nt/other%20stuff/DSC_manuals/ QDSC/ Setting_Up_a_DSC_ Oxygen_ Induction_Time_Procedure.htm#top. https://folk.ntnu.no/deng/fra_nt/other%20stuff/DSC_manuals/QDSC/Setting_Up_a_DSC_Oxygen_Induction_Time_Procedure.htm (2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-20

Номер

Розділ

ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРОМИСЛОВОСТІ