ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ДЛЯ ПРОДОВОЛЬЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАЛОЧИСЕЛЬНИХ ГРУП В УМОВАХ РОЗТАШУВАННЯ ПОЗА МЕЖАМИ МІСЦЬ ДИСЛОКАЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2078-5364.2022.1.09Ключові слова:
загальновійськова норма, інноваційні технології продуктів харчування, продовольче забезпечення, організація харчування в польових умовахАнотація
В статті наведено аналіз загальних тенденцій продовольчого забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України. На даний час, проходить процес імплементації стандартів НАТО в процеси та процедури логістичного забезпечення вітчизняних Збройних Сил. Це стосується забезпечення військовослужбовців свіжими продуктами харчування, багатими есенціальними речовинами, максимального їх збереження при тривалому зберіганні та підготуванні перед споживанням.
Проаналізовані інноваційні пропозиції харчової промисловості, які можуть бути впроваджені в продовольче забезпечення Збройних Сил України, надані рекомендації. Для приготування страв доцільно використовувати очищені овочі, упаковані в бар’єрні плівки в умовах вакууму чи з використанням модифікованого газового середовища. М’ясну сировину бажано постачати до споживачів у вигляді упакованих натуральних напівфабрикатів. Підготовлені до термічної обробки очищені овочі та м’ясні напівфабрикати дозволять зменшити об’єми холодильних камер для їх зберігання, виключити появу харчових відходів та брудної води, які потребують утилізації (очищення). Рекомендовано використовувати швидкорозварювані крупи та крупи підвищеної поживної цінності. Такі круп’яні вироби зменшать тривалість процесу приготування страв з 40–60 хв. до 10–15 хв. Рекомендовано випікати хлібобулочні вироби із заморожених напівфабрикатів високого ступеню готовності. Це забезпечить потребу особового складу у свіжому хлібі, виключить щоденне його постачання, загрозу споживання ураженого цвіллю продукту та необхідність в габаритних польових пекарнях.
Встановлено, що раціональну організацію харчування малочисельних підрозділів забезпечать напівфабрикати із максимальним ступенем підготування до термічної обробки. Напівфабрикати зменшать: працевитрати кухаря; час на приготування повноцінних раціонів; об’єми питної води; витрати паливо-мастильних матеріалів; частку харчових відходів.
Посилання
Deputat Yu.M. Hihiienichne obgruntuvannia korektsii zahalnoviiskovoho dobovoho ratsionu kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv strokovoi sluzhby Zbroinykh Syl Ukrainy: avtoref. dys. kand. med. nauk.: 14.02.01. K. 2010. 19 p.
Normy kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv Zbroinykh Syl ta inshykh viiskovykh formuvan, zatverdzheni Postanovoiu Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 29 bereznia 2002 r. № 426 // Ofitsiinyi visnyk Ukrainy. 2002. № 14. St. 739; tam samo. 2013. № 100. St. 3663.
Osnovy viiskovoi hihiieny. Sanitarnyi nahliad i medychnyi kontrol za kharchuvanniam viisk [Elektronnyi resurs] // Medytsyna. Osobysta hihiiena. 2013. Rezhym dostupu: httr://www.sitesforyou.tk/chasten.html). Nazva z ekrana. Obshchaia y voennaia hyhyena / pod red. B.Y. Zholusa. SPb: VMA, 1996. 472 p.
Sharonov A.N., Sharonov E.A. Osnovnыe napravlenyia razvytyia tekhnycheskykh sredstv prodovolstvennoi sluzhbы stran NATO. URL.: https://www.elibrary.ru/download/elibrary_42880696_71612374.pdf. (data zvernennia: 26.04.2021).
Smoliar V.Y. Ratsyonalnoe pytanye. Kyev: Naukova dumka, 1991. 368 p.
MARAKh – upakovka v modyfikovanomu hazovomu seredovyshchi. URL.: http://www.linde-gas.com.uk/industries/food-and-beverage/map.html. (data zvernennia: 21.12.2021).
Hlavcheva S.Y., Sapozhnykov A.N., Makhacheva E.V. Yndustryalnoe proyzvodstvo v obshchestvennom pytanyy. N: NHTN, 2018. 124 s.
Kozlov N.A., Karpytskyi A.M. Vlyianye nekotorыkh sorbentov na sokhraniaemost korneplodov morkovy // Belorusskaia hos. s.-kh. akad. Ahroэkolohyia. Horky, 2005. Vip. 2. P. 45–47.
Holovnov V.Iu., Mykhailyk O.I., Sabetskyi A.M., Kapustianskyi V.V., Metodychnyi posibnyk z pytan orhanizatsii ta zdiisnennia kontroliu komandyrom viiskovoi chastyny Sukhoputnykh viisk Zbroinykh syl Ukrainy za kharchuvanniam osobovoho skladu pid chas orhanizatsii prodovolchoho zabezpechennia shliakhom zaluchennia subiektiv hospodariuvannia. – Zatverdzheno: Nakaz komanduvacha Sukhoputnykh viisk Zbroinykh Syl Ukrainy, vid 16.10. 2009 r. № 455. Kyiv, 2009. 63 p.
Napivfabrykaty miasni naturalni vid kompleksnoho dilennia yalovychyny za kulinarnym pryznachenniam. Tekhnichni umovy: DSTU 4589:2006. [Chynnyi vid 2007-08-01]. – Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2007. 12 p.
KATALOH MATERIALY DLIa PAKUVANNIa. URL.: https://plastics.ua/assets/files/catalogs/packing/Package_screen.pdf. (data zvernennia: 18.12.2021).
Ryba zhyva. Zahalni tekhnichni vymohy. DSTU 2284:2010. [Chynnyi vid 2012-01-01]. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2010. 15 p.
File rybne zamorozhene Tekhnichni umovy. DSTU 4379:2005. [Chynnyi vid 2006-04-01]. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2006. 15 p.
Ryba, morski bezkhrebetni, vodorosti ta produkty yikh pereroblennia. Terminy ta vyznachennia. DSTU 3326-1996. [Chynnyi vid 1997-01-01]. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 1997. 29 p.
Eveline Lopes Almeida,Caroline Joy Steel, Yoon Kil Chang Par-baked Bread Technology: Formulation and Process Studies to Improve Quality Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2016. Volume 56. P. 70-81 https://doi.org/10.1080/10408398.2012.715603.
Almeida, E. L. and Chang, Y. K. Effect of proving time on the quality of frozen pre-baked French style rolls elaborated with the addition of wholegrain flour and enzymes. J. Food Sci. Technol. 2014. 51 Р. 3390–3396.
Barcenas, Maria Eugenia, Rosell, Cristina M. Different approaches for increasing the shelf life of partially baked bread: Low temperatures and hydrocolloid addition. – Food chemistry. 2007. Volume: 100, Issue: 4. P. 1594-1601 DOI: 10.1016/j.foodchem.2005.12.043.
KONTSERN KHLIBPROM. URL.: https://hlibprom.com.ua/static/about. (data zvernennia: 24.12.2021).
TOV “KhLIBOKOMBINAT “KULYNYChIˮ. URL.: http://wikimapia.org/11451712/ru/OOO-“Kulynychёvskyi-Khlebozavodˮ. (data zvernennia: 24.12.2021).
DSTU 2629-94 Krupy, pobichni produkty i vidkhody. Terminy ta vyznachennia poniat 01.07.1995 Data pryiniattia 29.06.1994. Nakaz vid 23.11.1994 № 290 Kyiv: Kyivskyi instytut khliboproduktiv. 1995. 18 p.
Suprun-Krestova O.Iu. Tekhnolohiia krupianoho vyrobnytstva: konspekt lektsii dlia stud. spets. 6.091700 “Tekhnolohiia zberihannia i pererobky zerna” zaoch. formy navchannia. K.: NUKhT. 2007. 74 p.
Shutenko Ye.I., Sots S.M. Tekhnolohiia krupianoho vyrobnytstva. K.: Osvita Ukrainy, 2010, 272 p.
Eksperty rozpovily pro suchasni metody vyrobnytstva krup. URL.: Agravery.comhttps://agravery.com/uk/posts/show/eksperti-rozpovili-pro-sucasni-metodi-viro-bnictva-krup. (data zvernennia: 18.12.2021).
Hynzburh A.S., Hromov M.A., Krasovskaia H.Y. Teplofyzycheskye kharakterystyky pyshchevыkh produktov. Spravochnyk. Yzd. Vtoroe, dopoln. y pererab. M.: “Pyshchevaia promishlennostˮ. 1980. 288 p.
Fasovani, ochyshcheni ovochi ta produktsiia u vakuumnykh paketakh, Lvovskaia obl. URL.: https://agro-ukraine.com; https://agro-ukraine.com/ru/trade/m-799193/fasovani-ochishheni-ovochi-ta-produktsiya-u-vakuumnikh-paketakh/. (data zvernennia: 18.12.2021).
OOO “Ahrokholdynhˮ. URL.: https://agroholding.uaprom.net/p4187960-svezhie-ochischennye-rezannye.html. (data zvernennia: 18.12.2021).