ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ОСНОВНИХ КОМПОНЕНТІВ ТОПІНАМБУРУ У ПРОЦЕСІ ЗБЕРІГАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ АНАЛІТИЧНИХ ТА ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ

Автор(и)

  • С. І. Самойленко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • І. А. Бєлих Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Л. С. Мироненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • О. В. Звягінцева Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • О. М. Близнюк Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Н. Ю. Масалітіна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-5364.2022.1.04

Ключові слова:

інулін, топінамбур, пребіотики, аскор- бінова кислота, бета-каротин, полісахариди, фруктозани, клубні, кислотний гідроліз, ферментативний гідроліз

Анотація

Робота присвячена вивченню біологічно активних речовин топінамбуру за допомогою аналітичних та фізико-хімічних методів аналізу. У ході проведення експерименту було визначено вміст інуліну та вітамінів у топінамбурі за допомогою методів аналітичної хімії: інуліну – 65,43 мкг/100 г, вітаміну С – 100,12 мкг/100 г, бета-каротину – 55,26 мкг/100 г.

Досліджено зміну масової частки інуліну при зберіганні топінамбуру за різних температур та у переробленій на порошок сировині. При зберіганні бульб топінамбуру протягом семи місяців за різних температурних умов масова частка інуліну була більша у переробленій на порошок та висушеній сировині – 60 %, менша у морозильній камері – 50 % та найменша у холодильнику – 20 %. 

Досліджено зміну масової частки аскорбінової кислоти за допомогою титримет-ричного методу аналізу. У порошку бульб спостерігалось різке зниження вмісту аскорбінової кислоти, це можна пояснити інактивацією вітаміну при дії високих температур у процесі висушування сировини. Вміст аскорбінової кислоти в охолоджених бульбах (4±2) °С до кінця терміну зберігання знизився на 60 %. Найкращі результати були одержані у заморожених бульбах (–20±2) °С, вміст аскорбінової кислоти в них змінився на 12–15 % у порівнянні з контролем. 

Досліджено вміст бета-каротину, який визначали фотоколориметричним методом за стандартною методикою. У порошку бульб топінамбуру вміст бета-каротину до кінця терміну зберігання знизився на 12 %. У заморожених бульбах (–20±2) °С – на
35 %.  У охолоджених бульбах, вміст бета-каротину супроводжувався зниженням масової частки бета-каротину протягом усього терміну та становив 60 %. Найкращі результати були одержані у бульб, які зимували у ґрунті, масова частка вітамінів знизилася лише на 10 % .

При зберіганні бульб топінамбуру за різних температурних умов, частка вітамінів більша у бульбах які зимували у ґрунті, менша у морозильній камері і найменша у холодильнику.

Надано рекомендації, щодо способу зберігання топінамбуру з максимальним збереженням вмісту біологічно активних речовин.

Висушений порошок бульб топінамбуру найбільш придатний для тривалого зберігання з мінімальною втратою інуліну та бета-каротину, що дає змогу використовувати його при виробництві лікувально-профілактичних препаратів.

Біографії авторів

С. І. Самойленко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к.техн.н., доцент

І. А. Бєлих, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к.біол.н., доцент

Л. С. Мироненко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к.техн.н.

О. В. Звягінцева, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к.біол.н., доцент

О. М. Близнюк, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

д.техн.н, професор

Н. Ю. Масалітіна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к.техн.н, доцент

Посилання

Kelly G. Inulin-type prebiotics-a review: part 1 // Altern. Med. Rev. 2008. Vol. 13, № 4. P. 315–329.

Yozer D., Akin S., Yozer B. Effect of Inulin and Lactulose on Survival of Lactoba-cillus Acidophilus LA-5 and Bifidobacterium Bifidum BB-02 in Acidophilus-Bifidus Yoghurt // Food Sci. And Technol. International. 2005. Vol. 11, № 1. P.19–24.

Roberfroid M.B. Inulin – type fructans: functional food ingredients // J. Nutr. 2007. Nov. 137, (11 Suppl). P. 2493–2502.

Bielykh I.A., Hryhoruk M.YU., Samoilenko S.I., Podporinova O.S., Larintseva N.V. / Zmina vmistu askorbinovoyi kysloty, ta vitaminu A v bulbakh topinamburu pry zbe-rihanni za riznymy temperaturnymy rezhymamy // Materials of XII international research and practice conference. “Areas of scientific thought”. Technical sciences. Construction and ar-chitecture. Agriculture. Sheffield. Great Britain, London: “Science and Education LTD” ol.18, 2015 –2016. P. 89–91.

Bielykh I.A., Samoilenko S.I. Doslidzhennya metodiv zberihannya topinamburu z minimalnoyu vtratoyu vuhlevodnoho kompleksu // Problemy ta dosyahnennya suchasnoyi biotekhnolohiyi: materialy I mizhnarodnoyi nauk-prakt. internet-konf. (25 bereznya 2021 r., m. Kharkiv). KH.: NFaU, 2021. P. 83–84.

Bielykh I.A., Hryhoruk M.YU., Samoilenko S.I., Podporinova O.S., Larintseva N.V. Zmina vmistu inulinu v bul’bakh topinamburu pry zberihanni za riznymy temperatur-nymy // rezhymamy Materialy XI Mezinarodni vedecko-prakticka konference “veda a vznik –2015”– Ekologie. Zemepis a geologie. Vystavba and archiektura. Zemedelstvi. Praha. Pub-lishing House “Education and Science” Dil.14., 2015. Str. 58–61.

Kaur N., Gupta A.K. Applications of inulin and oligofructose in health and nutrition // J. Biosci. 2002. Vol. 27, № 7. P. 703–714.

Kok N.N., Taper H.S., Delzenne N.M. Oligofructose modulates lipid metabolism al-terations induced by a fat-rich diet in rats // J. Appl. Toxicol. 1998. Vol. 18, №1. P. 47–53.

Danilcenko H., Jariene E., Aleknaviciena P., Gajewski M. Quality of Jerusalem Ar-tichoke (Helianthus tuberosus L.) Tubers in Relation to Storage Conditions // Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 36(2). 2008. Р. 23–27.

Valluru R., Van den Ende W. Plant fructans in stress environments: emerging concepts and future prospects // J. Exp. Bot. (2008). 59 (11). Р. 2905–2916.

Borysyuk V.O., Makovets’kyy K.A., Boyko I.I. Vyznachennya vodorozchynnykh vuhlevodniv ta inulinu v korenep-lodakh tsykoriyu koreneplidnoho / // TSukrovi buryaky. 2011. № 5. P. 16–17.

Antonyuk M.M., Otroshko N.O., Vakshul’ Z.V. Kharchova biotekhnolohiya: Lab. prakt. dlya stud. za napr. pidhot. 6.051401 «Biotekhnolohiya» den. ta zaoch. form navch. – K.: NUKHT, 2013. 55 p.

Yevlash V.V. Udoskonalennya metodyk khimichnoho analizu vitaminu S u khar-chovykh produktakh. // Prohresyvna tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv, re-storannoho ta hotel’noho hospodarstv i torhivli. Ekono-michna stratehiya i perspektyvy roz-vytku sfery torhivli ta posluh: Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiya, 18 zhovtnya 2012 r. – Khark. derzh. un-t kharchuvannya ta torhivli, Kharkiv: KHDUKHT, 2012. Ch.1. 478 p.

DSTU 4305:2004. Frukty, ovochi ta produkty yikh pereroblennya. Metod vyzna-chennya karotynu. Vved. 01.07.2005. – K.: Derzhstandart Ukrainy, 2005. 6 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-21