ВИВЧЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ОТРИМАННЯ ГЕЛІВ НА ОСНОВІ АГАР-АГАРУ ДЛЯ КОСМЕТОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИНИ З АНТИБАКТЕРІАЛЬНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ

Автор(и)

  • В. В. Лебедєв Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine
  • Д. В. Мірошниченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine
  • Є. С. Лєндич Харківська гімназія №65, Ukraine
  • Л. М. Борисенко Харківська гімназія №65, Ukraine
  • Д. О. Савченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine
  • М. В. Мазченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine
  • Т. С. Тихомирова Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine
  • Є. І. Литвиненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine
  • Р. М. Ворожбіян Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-5364.2021.4.07

Ключові слова:

гідрогелі, агар-агар, дослідження, косметологія, гелеутворення, в’язкість, гумінові кислоти

Анотація

У сучасному світі особлива увага приділяється матеріалам із контрольованими характеристиками. У цьому аспекті полімери та матеріали на їх основі мають ряд специфічних властивостей для ефективного використання в медицині та косметології. Гумінові речовини задовольняють більшість цих особливостей, тому їх використання є дуже актуальним. Вивчення особливостей процесів гелеутворення в полімерних системах типу агар-агар, якій має досить універсальні властивості, дозволяють використовувати його як основу для гелів та полімерних носіїв, а також в процесах отримання медичних та косметологічних матеріалів з різними властивостями , що може мати важливе значення при вирішенні ряду актуальних питань. Зокрема це легкі і дешеві в виробництві антисептичні гелі, пов’язки на ранах з абсорбційними та захисними властивостями, всіляка косметика. В статті проведено дослідження з вивчення процесів гелеутворення та особливостей реологічних властивостей гідрогелів на основі агар-агару з метою отримання сучасних гідрогелів з антибактеріальним ефектом. Встановлено, що введення до складу полімерних гідрогелів гумінових кислот вповільнює процеси структуроутворення, що призводить до зменшення в'язкості всіх досліджуваних композицій. введення до складу полімерних гідрогелів гумінових кислот вповільнює процеси структуроутворення, що призводить до зменшення в'язкості всіх досліджуваних композицій. Також зниження температури топлення студню гідрогелів при збільшенні вмісту гумінових кислот в них свідчить про знижений рівень гелеутворення, що призводить також до збільшення часу втрати липкості полімерних гідрогелів. Показано, що гумінові кислоти у полімерних гідрогелях мають високу антибактеріальну активність, повністю зупиняють процеси утворення в них плісняви. Встановлено, що найбільш ефективними с точки зору отримання гідрогелів з антибактеріальним ефектом є композиції агар-агару зі вмістом гумінових кислот 15%. Таким чином, були розроблені косметологічні полімерні гідрогелі з антибактеріальним ефектом, які можуть бути використані при обробці рук, обличчя та інших відкритих та контактних для людини ділянок шкіри за для боротьби з короновірусними бактеріями.

Посилання

Platonova V.V., Eleseeva D.E., Shvykin A.Yu. Metod predvaritel'noj ocenki fiziologicheskoj aktivnosti guminovyh i guminopodobnyh veshchestv // Vestnik novyh medicinskih tekhnologij. – 2010. – №3. – p. 26-29.

Ansorg R., Rochus W. Studies on the antimicrobial effect of natural and synthetic humic acids (author’s transl) // Arzneimittel-Forschung-Drug Research. – 1978. – 28. – p. 2195–2198.

Kneist S. Antibakterielle und antimykotische Wirkung von Huminsubstanzen aus dem Altteicher Moor // Akademie gemeinnütziger Wissenschaften zu Erfurt. Jahrbuch. – 2005. – pp. 65.

Sousa A.M., Borges J., Silva A.F., Goncalves M.P. Influence of the extraction pro-cess on the rheological and structural properties of agars // Carbohydrate Polymers. – 2013. –96(1). – p. 163–171.

Usov A.I. Polysaccharides of the red algae // Advances in carbohydrate chemistry and biochemistry. - 2011. – 65. – p. 115–217.

Maksimova O.A., Mitin V.V. Opredelenie dinamiki geleobrazovaniya agar-agara // Pishchevaya promyshlennost'. – 2013. – No7. – P.4.

Nordqvist D., Vilgis T.A. Rheological Study of the Gelation Process of Agarose-Based Solutions // Food Biophysics. – 2011. – 6(4) – p. 450.

Lebedev V., Miroshnichenko D., Xiaobin Z., Pyshyev S., Savchenko D. Technolog-ical Properties of Polymers Obtained from Humic Acids of Ukrainian Lignite // Petroleum and Coal . – 2021. – 63 (3). – pp. 646–654.

GOST 9517-94 (ISO 5073-85) Toplivo tverdoe. Metody opredeleniya vyhoda gu-minovyh kislot.

GOST 8420-74 Materialy lakokrasochnye. Metody opredeleniya uslovnoj vyaz-kosti.

GOST 22181-91 (ISO 2535-74) Smoly poliefirnye nenasyshchennye. Metody opredeleniya vremeni zhelatinizacii

GOST 16280-2002. Agar pishchevoj. Tekhnicheskie usloviya.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30