ДОСЛІДЖЕННЯ АМІЛОЛІТИЧНОЇ АКТИВНОСТІ КУЛЬТУРАЛЬНОЇ РІДИНИ В БІОТЕХНОЛОГІЇ СИМБІОТИЧНИХ КУЛЬТУР МЕDUSOMYCES GISEVII ТА ORYZAMYCES INDICI

Автор(и)

  • Н. Ю. Масалітіна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine
  • О. М. Близнюк Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine
  • А. П. Бєлінська Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine
  • О. О. Варанкіна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine
  • Л. В. Кричковська Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» , Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-5364.2021.3.07

Ключові слова:

симбіонт Medusomyces Gisevii, симбіонт Oryzamyces Indici, чайний гриб, культуральне середовище, культивування, метаболіти, амілолітична активність

Анотація

На підставі аналізу літературних джерел встановлено, що природні симбіонти Medusomyces Gisevii та Oryzamyces Indici є цінним біотехнологічними об'єктами. Актуальним є пошук способів впливу на нього з метою отримання тих чи інших продуктів його життєдіяльності. На даний час є актуальним пошук мікроорганізмів продуцентів ферментів, в тому числі амілази. Одним з перспективних в цьому плані біооб'єктів є природні мікробні симбіонти Medusomyces Gisevii (чайний гриб) і Oryzamyces Indici, які завдяки неідентичності мікробіологічного складу та різних умов вирощування можуть мати різний компонентний склад метаболітів. Проведено дослідження амілолітичної активності культуральної рідини Medusomyces Gisevii і Oryzamyces Indici з різними термінами культивування. Вирощування гриба здійснювалося в лабораторних умовах за класичною методикою. Встановлена оптимальна концентрація сахарози для нарощування біомаси Меdusomyces Gisevii та Oryzamyces Indici, яка становить 5 %. Концентрація сахарози 15 % та вище не рекомендується для застосування через  пригнічення зростання біомаси із зростанням концентрації вуглеводів в культуральному середовищі. Встановлено, що дані симбіонти починають проявляти амілолітичну активність вже на 7-8-му добу культивування в стандартному живильному середовищі, середовищі з додаванням 10% молока і середовищі на основі сироватки. З плином часу амілолітична активність підвищується. Однак інтенсивність метаболізму мікроорганізмів, критерієм якої є співвідношення загальної і екзогенної амілази, найбільш виражена на ранніх термінах культивації. Встановлено, що культуральна рідина полікультур проявляє високу амілолітичну активність. Даний факт дозволяє вважати інокулят Medusomyces Gisevii і Oryzamyces Indici перспективною біотехнологічною сировиною як джерела фермента амілази.

Посилання

Goh W.N., Rosma A., Kaur B., Fazilah A., Karim A.A., Rajeev B. Fermentation of black tea broth (Kombucha): I. Effects of sucrose concentration and fermentation time on the yield of microbial cellulose // International Food Research Journal. 2012. Vol. 19 (1). P. 109–117.

Lee K.Y., Buldum G., Mantalaris A., Bismarck A. More than meets the eye in bacterial cellulose: boisynthesis, bioprocessing, and applications in advanced fiber composites // Macromol. Biosci. 2014. Vol. 14 (1). P. 10–32.

Rogozhin Yu.V., Rogozhin V.V. Ispolzovanie konduktometricheskogo metoda dlya kontrolya za produktivnostyu Medusomyces gisevii // Tr. XVI Mezhdunar. nauchno-praktich. konf. «Strategicheskie napravleniya razvitiya APK stran SNG». Barnaul, 2017. P. 518–520 (in Russian).

F. De Filippis, A. D. Troise, P. Vitaglione, and D. Ercolini, Different temperatures select distinctive acetic acid bacteria species and promotes organic acids production during Kombucha tea fermentation // Food Microbiology. 2018. Vol. 73. Р. 11–16.

Chakravorty S., Bhattacharya S., Chatzinotas A., Chakraborty W., Bhattacharya D., Gachhui R. Kombucha tea fermentation: microbial and biochemical dynamics // International Journal of Food Microbiology. 2016. Vol. 220. Р. 63–72.

E. Ivanisova, K. Menhartova, M. Terentjeva, and L. Godocikova. Kombucha tea beverage: microbiological characteristic, antioxidant activity, and phytochemical composition // Acta Alimentaria. 2019. Vol. 48. no. 3. Р. 324–331.

Zhumabekova K.A., Zhumabekova B.K. Poluchenie vysokoaktivnoj associacii «chajnogo griba» iz prirodnyh shtammov mikroorganizmov // Fundamental'nye issledo-vanija. 2015. № 2-11. P. 2374–2376 (in Russian).

Chu S., Chen C. Effects of origins and fermentation time on the antioxidant activities of kombucha // Food Chemistry. (2006). № 98. Р. 502–507.

Gladysheva Ye.K. Izucheniye biosinteza bakterial'noy tsellyulozy kul'turoy Medusomyces Gisevii J. Lindau na sredakh s standartnoy kontsentratsiyey glyukozy // Fundamental'nyye issledovaniya. 2015. № 2-1. P. 13–17 (in Russian).

Dobrynja J.M., Avanesjan S.S., Bondareva N.I., Timchenko L.D., Rzhepakovskij I.V., Simechjova E.I. Dinamika amiloliticheskoy aktivnosti kul'tural'noy zhidkosti Medusomyces Gisevii (chaynogo griba) v protsesse kul'tivirovaniya // Modern problems of science and education. 2015. №3 (in Russian).

Battikh H., Bakhrouf A., Ammar E. Antimicrobial effect of Kombucha analogues LWT // Food Sci. Technol. – 2012. – Vol. 47, № 1. – P. 71–77.

Jayabalan R., Marimuthu S., Swaminathan K.. Changes in content of organic acids and tea polyphenols during kombucha tea fermentation // Food Chemistry. 2007. Vol. 102, №1. P. 392–398.

Zagrebel'niy D.Ê., Masalítína N.Yu., Bliznjuk O.M. Rassmotreniye biotekhnologiy nakopleniya metabolitov Oryzamyces Indici i ikh ispol'zovaniya na organízm lyudey // V kn.: KHIV Mezhdunarodnaya nauka-praktika konferents-magnív i aspirantív «Teoreticheskiye i nauchnyye issledovaniya / issledovaniya 2020 goda». prof. Ê.Í. Sokola. Kharkív: NTU «KHPÍ», 2020. P. 359 (in Ukrainian).

Gugnína Yu.O., Masalítína N.Yu., Bliznjuk O.M. Rassmotreniye biotekhnologicheskikh vlastnykh svoystv tibetskogo griba // V kn .: KHIV Mezhdunarodnaya nauka-praktichna kon-ferentsíya magístrantív i aspirantív «Teoreticheskiye i praktichnyye issledovaniya molodozhi na-ukovtsívnya», 01–04 / dekabr' 2020 goda. prof. Ê.Í. Sokola. - Kharkív: NTU «KHPÍ», 2020. P. 365. (in Ukrainian).

Androshchuk D.R., Masalitina N.Yu. Doslidzhennya biotekhnolohiyi zhyttyedi-yalʹnosti pryrodnoho simbiontu Orуzamyces Indici v riznikh seredovyshcha kulʹtivuvannya dlya ee za-Stosuvannya u molochniy promislovosti // V kn .: Informatsiyni tekhnolohiyi: nauka, tekhnika, tekhnolohiya, osvita, zdorov'ya: tezy dopovidey KHXIKH mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsyy MicroCAD-2020, zhovtnya 2020. ch. II. / Za red. prof. Sokola YE.I. Kharkiv: NTU «KHPI». P. 113. (in Ukrainian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-09