ЗАСТОСУВАННЯ НАНО І БІОТЕХНОЛОГІЧНОЇ СИРОВИНИ ПРИ СТВОРЕННІ ПРЕПАРАТІВ ДЛЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА
DOI:
https://doi.org/10.20998/2078-5364.2021.3.06Ключові слова:
фулерени, шунгіт, гідратовані фулерени, ростостимулюючі препарати, відходи дріжджового виробництва, бродильна рідина, гумінові речовинАнотація
Стаття присвячена розгляду питання про можливість застосування фуллереновмістної води в складі гуміновмісних ростостимулюючих препаратів для сільського господарства з додаванням відходів дріжджового виробництва. Зовсім недавно проблеми економіки та екології сприймали як протилежні. В даний час виникла необхідність взаємообумовленого і взаємовигідного поєднання економічних і екологічних інтересів, що стало основою для проведення даного дослідження. Аналіз стічних вод підприємства, що виробляє дріжджі показує наявність великої кількості хімічних і органічних речовин, які становлять певну небезпеку для навколишнього середовища, але представляє корисність після переробки відходів для використання в сільському господарстві. Найбільша кількість речовин знаходиться у відходах, після етапу виробництва чистої культури. В експерименті показано, що застосування структурованої води в поєднанні з біологічно активними відходами виробництва хлібних дріжджів, отриманими на основі штаму Saccharomyces cerevisiae збільшують врожайність зернових культур. Виходячи зі встановленого факту широкого і універсального спектра біологічної активності водно-вуглецевої структури гідратованих фулеренів, за даними патентної та науково-технічної літератури, вони широко не випробовувалися як регулятори росту рослин. Нами буде досліджено взаємодію речовин зі структурованою фулеренами водою, досліджено вплив поверхнево-активних речовин на утворення та стабільність емульгованих гуматів з плівко утворювачами, адгезивні властивості компонентів, вплив концентрованої бродильної рідини дріжджів відсепарованої після стадії вирощування чистої культури хлібопекарських дріжджів, випробувано вплив як фулереноподібної структури-шунгіту природного походження так і гідратованих фулеренів - високостабільних дрібнодисперсних водних розчинів нативних фулеренів (мають властивості ліофобних молекулярно-колоїдних систем) на врожайність зернових, захист вегетуючих рослин. Результатом роботи буде обґрунтування принципів методології застосування наноструктурних речовин для використання в біотехнологіях багатофункціональних високоефективних препаратів для сільського господарства з біологічно активними добавками.
Посилання
Lugovaja N.P. Issledovanie kachestvennogo sostava kul'tural'noj zhidkosti, obrazujushhejsja pri proizvodstve drozhzhej [Tekst] / N.P. Lugovaja, I.V. Trebuhin //Innovacionnye tehnologii v pishhevoj promyshlennosti / Nauch.-prakt. centr Nac. akad. nauk Belarusi po prodovol'stviju. – Minsk, 2015.– P. 310–313.
Nout, M. J. R. Encyclopedia of Food Safety 3, 168 (2014).
Kalinin Ju.K. Uglerodsoderzhashhie shungitovye porody i ih prakticheskoe ispol'zovanie: Dis..dok. teh. nauk.– M. – 2002. – 154 p.
Rys'ev O.A. Shungit – kamen' zdorov'ja.– SPb:TESSA – 2001. – 128 p.
Dalmatov V.Ju. Ul'tradispersnye almazy detonacionnogo sinteza. Poluchenie, svojstva, primenenie – SPb.:SPbGPU. – 2003 – 344 p.
Andrievskij G.V., Klochkov V.K. Gidratirovannye fullereny kak universal'nye bioantioksidanty i rol' v jetom osobyh uporjadochennyh struktur vody. //Sb. Tezisov UP Mezhdun. Simp. «Biologicheskie mehanizmy starenija». Har'kov. – 2006. – P. 91–92.
Piotroskij L.B., Kiselev O.I. Fullereny v biologii. Sankt-Peterburg. 2005. – 256 p.
Salam, A.M.; Quave, C.L. Opportunities for plant natural products in infection control. Curr. Opin. Microbiol. 2018, 45, 189–194.
Morgun V.V., Javors'ka V.K., Dragovoz I.V. Problema reguljatoriv rosta u sviti ta i'i' vyrishennja v Ukrai'ni //Fiziologija i biohimija kul'turnyh roslyn. – 2002.– 34, №5. – P. 371–376.
Nechaev, a. P. Pyshhevaja hymyja / A. P. Nechaev [y dr.]. — 6-e yzd. pererab. t dop. – SPb.: Gyord, 2015. – 672 p.
Physiological Response of Wheat to Foliar Application of Zinc and Inoculation with some Bacterial Fertilizers. Ebrahim, Mohsen К. H.; Aly, Magda M. Botany Department, Faculty of Science, Tanta University, Tanta, Egypt. Journal of Plant Nutrition (2004), 27(10), 1859–1874.
Trie К., Nakamura Y., Ohigashi Н., Tokuyama H., Yamago S., Nakamura E. // Biosci. Biotechnol. Biochem. 1996. – 60. – Р. 1359–1365.