ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ БЕЗПЕКИ ТА ОКИСНЮВАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ САФЛОРОВОЇ ОЛІЇ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2078-5364.2020.1.09Ключові слова:
олія сафлорова, токсичні елементи, хлорогенові пестициди, мікотоксини, бенз(а)пірен, період індукції, антиоксидантиАнотація
У статті наведено результати досліджень показників безпеки олії сафлору. Визначено вміст токсичних елементів (свинцю, кадмію, міді, цинку, заліза) чинним методом, що включає мінералізацію продукту (сафлорової олії) шляхом сухого або мокрого озолення і вимірювання концентрації елементу у розчині мінералізату за допомогою полум'яної атомної абсорбції. Також у досліджуваному зразку олії сафлорової визначено: вміст пестицидів і гептахлору згідно з методиками, представленими у міжнародному стандарті з використанням методу газової хроматографії та вміст мікотоксинів. Наявність афлатоксинів здійснено за допомогою двомірної тонкошарової хроматографії, а кількісне визначення – високоефективної рідинної хроматографії. Вміст бенз(а)пірену визначено із застосуванням спектрофлуориметрії за низької і кімнатної температури та високоефективної рідинної хроматографії з флуоресцентним детектором. Окиснювальна стабільність сафлорової олії досліджена методом диференційної скануючої калориметрії за методикою, опрацьованої в лабораторії інструментальних досліджень Українського науково-дослідного інституту олій та жирів. Також наведено ДСК-грами окиснення пресової сафлорової олії з додаванням антиоксидантів та зразку олії соняшникової нерафінованої холодного пресування вимороженої першого ґатунку. Наведено ДСК-грами одержані для олії сафлорової з додаванням суміші токоферолів, водно-спиртових екстрактів кори дубу, листя зеленого чаю та евкаліпту. Найбільшу окиснювальну стабільність виявлено в олії сафлоровій з додаванням екстракту зеленого чаю. Найменшу ефективність серед досліджених антиоксидантів виявлено у водно-спиртового екстракту листя евкаліпту. Проведене дослідження окиснювальної стабільності олії сафлорової з визначенням періоду індукції дозволяє прогнозувати термін зберігання та запропонувати антиоксиданти для підвищення її антиокиснювальної здатності.
Посилання
Levchuk I.V., Osejko M.I., Ty`mchenko V.K. Analiz faktoriv nebezpeky`
produkciyi u texnologiyi oliyezhy`rovy`x vy`robny`cztv // Texnologichny`j audy`t i rezervy`
vy`robny`cztva. – Xarkiv: Texnologichny`j centr, 2014. – T.5. − #2(19). – P. 21−25.
Demy`dov I.M., Lozovy`cz`ky`j O.S., Golomsha Ya.Ya., Golodnyak V.O.,
Kuznyeczova I.V., Get`man M.V., Gurtovy`j O.M. Dorozhnya karta zakonodavchogo
regulyuvannya yakosti xarchovy`x produktiv: monografiya. – Ky`yiv: CzP «Kompry`nt»,
– 197 p.
Oliya sonyashny`kova. Zagal`ni texnichni umovy`. DSTU 4492. – [Chy`nny`j vid
01.2019]. – K.: Derzhspozhy`vstandart Ukrayiny`, 2019r. – 31 p. (Nacional`ny`j standart
Ukrayiny`).
Rukovodstvo po metodam issledovaniya, tehnohimicheskomu kontrolyu i uchetu
proizvodstva v maslozhirovoj promyshlennosti. Pod red. A.G. Sergeeva. – L.: VNIIZh. – T.5.
– 501 p.
Patterson, H.B.W. Handling and storage of Oilseeds, Oils, Fats and Meal // Elsevier
Science, Essex, 1989. – P. 1135.
J. Resken, J. Siebrecht, J. Hazebrock. Triacylglycerol composition and structure in
genetically modified safflower and soybean oils // JAOCS, 1997. – Vol.74. – P. 989−997.
Terrones, A., Wilson R.F. ed. Safflower: a speciality in the world market // Proceeding of the World Conference on Oilseed Processing and Utilization. – Champaign, J.L.:
AOCS Press, 2001. – P. 145−150.
Blum, J.E. The role of safflower oil in edible oil application // JAOCS, 1966. –
vol.43. – P. 416.
Hras A.R., Hadolon M., Knez Z. i Bauman D. Sravnenie antiokislitelnogo i sinergeticheskogo dejstviya ekstrakta rozmarina s tokoferolom, askorbilpalmitinom i limonnoj kislotoj v podsolnechnom masle // Pishevaya himiya, 2000. − № 71. – P. 229−233.
Syre i produkty pishevye. Atomno-absorbcionnyj metod opredeleniya toksichnyh
elementov: GOST 30178. – [Vveden 1998-01-01]. – Minsk: Mezhgosudarstvennyj sovet po
standartizacii, metrologii i sertifikacii, 1996. – 8 p. (Mizhderzhavny`j standart).
AOCS Official Method 2007.01. Pesticide Residues in Foods by Acetonitrile Extraction and Partitioning with Magnesium Sulfate: 2007 AOCS International.
Metodicheskie ukazaniya po obnaruzheniyu, identifikacii i opredeleniyu soderzhaniya aflatoksinov v prodovolstvennom syre i pishevyh produktah s pomoshyu vysokoeffektivnoj zhidkostnoj Hromatografii № 4082-86 ot 20.03.86 MZ SSSR.
Produkty` xarchovi. Metody` vy`znachennya masovoyi chastky` benz(a)pirenu:
DSTU 4689. – [Chy`nny`j vid 2007-07-01]. – Ky`yiv: Derzhspozhy`vstandart Ukrayiny`,
– 22 p.
Metody`ka vy`znachennya stijkosti o oky`snennya olij ta zhy`riv metodom
dy`fferencijnoyi skanuyuchoyi kalory`metriyi / I.P. Petik, N.S. Sy`tnik, G.P. Bilins`ka ta in.: -
Xarkiv: UkrNDIOZh NAAN Ukrayiny`, 2017. –20 p.