КІНЕТИКА І ТЕРМОДИНАМІКА ФЕРМЕНТАТИВНОГО ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА ЖИРОВИХ СИСТЕМ З МІНІМАЛЬНИМ ВМІСТОМ ТРАНС ІЗОМЕРІВ
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
переетерифікація, ліпаза, математичне моделювання, метод комплексів, газорідинна хроматографіяАнотація
В роботі виконано математичне моделювання кінетики ферментативної переетерифікації триацилгліцеринів під дією ферментного препарату Novozym 40086 («Novozymes», Данія). Визначено константи швидкостей прямих і зворотних реакцій, а також їх константи рівноваги. Розраховано термодинамічні параметри і зроблено висновок про внесок кожної з реакцій у загальний процес. Отримані результати є основою для визначення технологічних параметрів виробництва жирових систем з мінімальним вмістом транс-ізомерів.
Посилання
Shahidi F. Bailey's Industrial Oil and Fat Products, 6th Edition / F. Shahidi. – John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey, USA, 2005. – 3616 pp.
Dijkstra A.J. Trans fatty acids / A.J. Dijkstra, R. J. Hamilton, W. Hamm. – Black-well Publishing Ltd, Oxford, UK, 2008. – 256 pp.
Booker C.S. Trans fatty acids and cardiovascular health: Translation of the evidence base / C. S. Booker, J. I. Mann // Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. – 2008. – Vol. 18. – №6. – P. 448–456.
Kavanagh K. Neonatal and fetal exposure to trans–fatty acids retards early growth and adiposity while adversely affecting glucose in mice / K. Kavanagh, S. Sajadian, K. A. Jenkins // Nutrition Research. – 2010. – Vol. 30. – №6. – P. 418–426.
Phivilay A. High dietary consumption of trans fatty acids decreases brain docosa-hexaenoic acid but does not alter amyloid–[beta] and tau pathologies in the 3xTg–AD model of Alzheimer's disease / A. Phivilay, C. Julien, C. Tremblay // Neuroscience. – 2009. – Vol. 159. – №1. – P. 296–307.
Kummerow F.A. Trans fatty acids in hydrogenated fat inhibited the synthesis of the polyunsaturated fatty acids in the phospholipid of arterial / F. A. Kummerow, Q. Zhou, M. M. Mahfouz // Life Sciences. – 2004. – Vol. 74. – Issue 22. – P. 2707–2723.
Youngjoo Kwon. Effect of trans–fatty acids on lipid metabolism: Mechanisms for their adverse health effects / Kwon Youngjoo // Food Reviews International. – 2016. –Vol. 32. – Issue 3. – P. 323–339.
O’Brien R. D. Fat and oils: formulating and processing for applications, 3rd ed./ R. D. O’Brien. – Taylor & Francis Group, Boca Raton, USA, 2009. – 745 pp.
Casas A. Catalyst removal after the chemical interesterification of sunflower oil with methyl acetate / A. Casas, Á. Pérez, M. Ramos // Organic Process Research & Develop-ment. – 2017. – Vol. 21. – No. 9. – P. 1253-1258.
Holm H. The evolution of enzymatic interesterification in the oils and fats industry / Holm H., Cowan D. // European Journal Of Lipid Science And Technology. – 2008. – Vol. 110. – No. 8. – P. 679-691.
Sikorski Z. E. Chemical, biological and functional properties of food lipids / Z. E. Sikorski, A. Kołakowska. – Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2011. – 512 pp.
Moffatt R. J. Lipid metabolism and health (1st ed.) / R. J. Moffatt, B. A. Stamford. – Boca Raton, FL: CRC/Taylor & Francis, 2006. – 366 pp.
Akoh C.C. Food lipids: chemistry, nutrition, and biotechnology (4th ed.) / C. C. Akoh. – Boca Raton: CRC Press/Taylor & Francis Group, 2017. – 1029 pp.
ISO/TS 17383:2014. Determination of the triacylglycerol composition of fats and oils - Determination by capillary gas chromatography. International Organization for Stan-dardization, Geneva, Switzerland, 2014. – 13 pp.
Korobov V. Chemical kinetics with Mathcad and Maple / Korobov V., Ochkov V. – Springer-Verlag Wien, 2011. – 344 p.