ПРО ЗДАТНІСТЬ ПРИРОДНИХ АНТИОКСИДАНТІВ ВПЛИВАТИ НА ОКИСНЕННЯ ХАРЧОВИХ РОСЛИННИХ ОЛІЙ

Автор(и)

  • М. А. Лабейко Український науково-дослідний інститут олій та жирів НААН України, Ukraine
  • О. А. Литвиненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • Н. М. Любченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • Ф. Ф. Гладкий Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

природний антиоксидант, процес окиснення, соняшниковий шрот, диференціальний скануючий калориметр, період індукції, строк придатності, фенольні сполуки, хлорогенова кислота, кавова кислота

Анотація

У статті висвітлено питання щодо можливості гальмування окислювальних процесів у рослинних оліях, які провокують не тільки псування масел, а й сприяють розвитку в них канцерогенів, небезпечних для здоров'я споживачів. Розглянуто використання антиоксидантів як інгібіторів окислювального псування як пріоритетний напрямок у даному питанні.

Біографії авторів

М. А. Лабейко, Український науково-дослідний інститут олій та жирів НААН України

м.н.с.

О. А. Литвиненко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к.техн.н., с.н.с.

Н. М. Любченко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

магістр

Ф. Ф. Гладкий, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

д.техн.н., професор

Посилання

Shapovalova Y.E. Vozmozhnost yspolzovanyia podsolnechnoho shrota kak ystochnyka pryrodnoho antyoksydanta – khlorohenovoi kyslotu / Y.E. Shapovalova, Z.P. Fediakyna // Oliino-zhyrovyi kompleks. –2013. – №2 (41). – P. 49– 50.

Temple N.J. Antioxidants and disease: more questions than answers / Nutr Res N.J. Temple // Nutr Res. – 2000. – N 20. – P. 449–459.

Lytvynenko O.A. Vyrobnytstvo kharchovykh form bilkiv iz nasinnia oliinykh kultur/ [O.A. Lytvynenko, F.F. Hladkyi, Z.P. Fediakina]. – K.: Ahrar. Nauka, 2016. – 52 p.

Jabbar M.A. Effect of replacing cotton seed cake with sunflower meal in the ration of lactating crossbred cows / M.A. Jabbar, S. Ahmad, S.Riffat // J. Vet. Anim. Sci. – 2008. – N 1. – P. 11–13.

Pat. 75645 Ukraina, MPK A23K 1/14, A23J 3/00, B07B 15/00. Sposib pererobky ekstraktsiinoho shrotu z nasinnia soniashnyka dlia hodivli silskohospodarskykh tvaryn ta ustanovka dlia bezperervnoho zdiisnennia sposobu / Ulrikh Valter; zaiavnyk i patentovlasnyk Valter Ulrikh. – 20031110000; zaiavl. 30.03.2002; opubl. 15.05.2006. Biul. №5.

Lanetskiy V.A. Ispolzovanie othodov maslozhirovoy promyishlennosti / V.A. Lanetskiy // Maslozhirovaya promyishlennost. – 2008. – №5. – P. 14-16.

Schmidt S. Potential application of oilseeds as source of antioxidants for food lipids – a review / S. Schmidt, J. Pokorny // Czech J Food Sci. – 2005. – N 23. – P. 93–102.

Ovchinnikova S.Ya. Opredelenie hlorogenovoy kislotyi metodom planarnoy hromatografii / S.Ya. Ovchinnikova, T.D. Mezenova, T.V. Orlovskaya // Sovremennyie problemyi nauki i obrazovaniya. – 2013. – № 6.

Karamac М. Antioxidant activity of phenolic compounds identified in sunflower seeds / М. Karamac, A. Kosinska, I. Estrella, T. Hernandez, M. Duen // Eur Food Res Technol. – 2012. – Vol. 235. – P. 221–230.

Pedrosa M.M. Determination of caffeic and chlorogenic acids and their derivatives in different sunflower seeds / M.M. Pedrosa, M. Muzquiz, C. Garcia-Vallejo, C. Burbano, C. Cuadrado, G. Ayet, L.M Robredo. // J Sci Food Agric. – 2000. – Vol. 80. – P. 459–464.

Weisz G.M. Identification and quantification of phenolic compounds from sunflower (Helianthus annuus L.) kernels and shells by HPLC-DAD/ESI-MSn / G.M. Weisz, D.R. Kammerer, R. Carle // Food Chem. – 2009. – Vol. 115. – P. 758–765.

Heussen P. Practical food applications of differential scanning calorimetry (DSC) [Text] / P. Heussen, P. Ye, K. Menard, P. Courtney // Differential scanning calorimetry: application note. – 2011. – P. 2–3.

Emelyna A.L. Dyfferentsyalnaia skanyruiushchaia kalorymetryia [Tekst] / A.L.Emelyna. – M.: Laboratoryia khymycheskoho fakulteta MHU, 2009. – 42 p.

Nassu R.T. Determination of melting point of vegetable oils and fats by differential scanning calorimetry (DSC) technique [Text] / R.T. Nassu, L.A.G. Goncalves // Grasas y Aceites. – Vol. 50. – Fasc. 1. – 1999. – P. 16–22.

Che Man Y.B. Monitoring of transesterification of palm oil by differential scanning calorimetry [Text] / Y.B. Che Man, T. Haryati, H.M. Ghazali, S. Jinap // Journal of food lipids. – 1999. – Vol. 6. – N. 3. – P. 215–232.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-15