ПРО ЗДАТНІСТЬ ПРИРОДНИХ АНТИОКСИДАНТІВ ВПЛИВАТИ НА ОКИСНЕННЯ ХАРЧОВИХ РОСЛИННИХ ОЛІЙ
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
природний антиоксидант, процес окиснення, соняшниковий шрот, диференціальний скануючий калориметр, період індукції, строк придатності, фенольні сполуки, хлорогенова кислота, кавова кислотаАнотація
У статті висвітлено питання щодо можливості гальмування окислювальних процесів у рослинних оліях, які провокують не тільки псування масел, а й сприяють розвитку в них канцерогенів, небезпечних для здоров'я споживачів. Розглянуто використання антиоксидантів як інгібіторів окислювального псування як пріоритетний напрямок у даному питанні.
Посилання
Shapovalova Y.E. Vozmozhnost yspolzovanyia podsolnechnoho shrota kak ystochnyka pryrodnoho antyoksydanta – khlorohenovoi kyslotu / Y.E. Shapovalova, Z.P. Fediakyna // Oliino-zhyrovyi kompleks. –2013. – №2 (41). – P. 49– 50.
Temple N.J. Antioxidants and disease: more questions than answers / Nutr Res N.J. Temple // Nutr Res. – 2000. – N 20. – P. 449–459.
Lytvynenko O.A. Vyrobnytstvo kharchovykh form bilkiv iz nasinnia oliinykh kultur/ [O.A. Lytvynenko, F.F. Hladkyi, Z.P. Fediakina]. – K.: Ahrar. Nauka, 2016. – 52 p.
Jabbar M.A. Effect of replacing cotton seed cake with sunflower meal in the ration of lactating crossbred cows / M.A. Jabbar, S. Ahmad, S.Riffat // J. Vet. Anim. Sci. – 2008. – N 1. – P. 11–13.
Pat. 75645 Ukraina, MPK A23K 1/14, A23J 3/00, B07B 15/00. Sposib pererobky ekstraktsiinoho shrotu z nasinnia soniashnyka dlia hodivli silskohospodarskykh tvaryn ta ustanovka dlia bezperervnoho zdiisnennia sposobu / Ulrikh Valter; zaiavnyk i patentovlasnyk Valter Ulrikh. – 20031110000; zaiavl. 30.03.2002; opubl. 15.05.2006. Biul. №5.
Lanetskiy V.A. Ispolzovanie othodov maslozhirovoy promyishlennosti / V.A. Lanetskiy // Maslozhirovaya promyishlennost. – 2008. – №5. – P. 14-16.
Schmidt S. Potential application of oilseeds as source of antioxidants for food lipids – a review / S. Schmidt, J. Pokorny // Czech J Food Sci. – 2005. – N 23. – P. 93–102.
Ovchinnikova S.Ya. Opredelenie hlorogenovoy kislotyi metodom planarnoy hromatografii / S.Ya. Ovchinnikova, T.D. Mezenova, T.V. Orlovskaya // Sovremennyie problemyi nauki i obrazovaniya. – 2013. – № 6.
Karamac М. Antioxidant activity of phenolic compounds identified in sunflower seeds / М. Karamac, A. Kosinska, I. Estrella, T. Hernandez, M. Duen // Eur Food Res Technol. – 2012. – Vol. 235. – P. 221–230.
Pedrosa M.M. Determination of caffeic and chlorogenic acids and their derivatives in different sunflower seeds / M.M. Pedrosa, M. Muzquiz, C. Garcia-Vallejo, C. Burbano, C. Cuadrado, G. Ayet, L.M Robredo. // J Sci Food Agric. – 2000. – Vol. 80. – P. 459–464.
Weisz G.M. Identification and quantification of phenolic compounds from sunflower (Helianthus annuus L.) kernels and shells by HPLC-DAD/ESI-MSn / G.M. Weisz, D.R. Kammerer, R. Carle // Food Chem. – 2009. – Vol. 115. – P. 758–765.
Heussen P. Practical food applications of differential scanning calorimetry (DSC) [Text] / P. Heussen, P. Ye, K. Menard, P. Courtney // Differential scanning calorimetry: application note. – 2011. – P. 2–3.
Emelyna A.L. Dyfferentsyalnaia skanyruiushchaia kalorymetryia [Tekst] / A.L.Emelyna. – M.: Laboratoryia khymycheskoho fakulteta MHU, 2009. – 42 p.
Nassu R.T. Determination of melting point of vegetable oils and fats by differential scanning calorimetry (DSC) technique [Text] / R.T. Nassu, L.A.G. Goncalves // Grasas y Aceites. – Vol. 50. – Fasc. 1. – 1999. – P. 16–22.
Che Man Y.B. Monitoring of transesterification of palm oil by differential scanning calorimetry [Text] / Y.B. Che Man, T. Haryati, H.M. Ghazali, S. Jinap // Journal of food lipids. – 1999. – Vol. 6. – N. 3. – P. 215–232.