ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ БЕЗПЕКИ ТА ОКИСНЮВАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ САФЛОРОВОЇ ОЛІЇ

Автор(и)

  • Л. С. Мироненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • В. К. Тимченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • Л. І. Перевалов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • Т. В. Арутюнян Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-5364.2020.1.09

Ключові слова:

олія сафлорова, токсичні елементи, хлорогенові пестициди, мікотоксини, бенз(а)пірен, період індукції, антиоксиданти

Анотація

У статті наведено результати досліджень показників безпеки олії сафлору. Визначено вміст токсичних елементів (свинцю, кадмію, міді, цинку, заліза) чинним методом, що включає мінералізацію продукту (сафлорової олії) шляхом сухого або мокрого озолення і вимірювання концентрації елементу у розчині мінералізату за допомогою полум'яної атомної абсорбції. Також у досліджуваному зразку олії сафлорової визначено: вміст пестицидів і гептахлору згідно з методиками, представленими у міжнародному стандарті з використанням методу газової хроматографії та вміст мікотоксинів. Наявність афлатоксинів здійснено за допомогою двомірної тонкошарової хроматографії, а кількісне визначення – високоефективної рідинної хроматографії. Вміст бенз(а)пірену визначено із застосуванням спектрофлуориметрії за низької і кімнатної температури та високоефективної рідинної хроматографії з флуоресцентним детектором. Окиснювальна стабільність сафлорової олії досліджена методом диференційної скануючої калориметрії за методикою, опрацьованої в лабораторії інструментальних досліджень Українського науково-дослідного інституту олій та жирів. Також наведено ДСК-грами окиснення пресової сафлорової олії з додаванням антиоксидантів та зразку олії соняшникової нерафінованої холодного пресування вимороженої першого ґатунку. Наведено ДСК-грами одержані для олії сафлорової з додаванням суміші токоферолів, водно-спиртових екстрактів кори дубу, листя зеленого чаю та евкаліпту. Найбільшу окиснювальну стабільність виявлено в олії сафлоровій з додаванням екстракту зеленого чаю. Найменшу ефективність серед досліджених антиоксидантів виявлено у водно-спиртового екстракту листя евкаліпту. Проведене дослідження окиснювальної стабільності олії сафлорової з визначенням періоду індукції дозволяє прогнозувати термін зберігання та запропонувати антиоксиданти для підвищення її антиокиснювальної здатності.

Біографії авторів

Л. С. Мироненко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

ас. каф.

В. К. Тимченко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к техн.н., проф.

Л. І. Перевалов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к техн.н., проф.

Т. В. Арутюнян, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к техн.н., доцент

Посилання

Levchuk I.V., Osejko M.I., Ty`mchenko V.K. Analiz faktoriv nebezpeky`

produkciyi u texnologiyi oliyezhy`rovy`x vy`robny`cztv // Texnologichny`j audy`t i rezervy`

vy`robny`cztva. – Xarkiv: Texnologichny`j centr, 2014. – T.5. − #2(19). – P. 21−25.

Demy`dov I.M., Lozovy`cz`ky`j O.S., Golomsha Ya.Ya., Golodnyak V.O.,

Kuznyeczova I.V., Get`man M.V., Gurtovy`j O.M. Dorozhnya karta zakonodavchogo

regulyuvannya yakosti xarchovy`x produktiv: monografiya. – Ky`yiv: CzP «Kompry`nt»,

– 197 p.

Oliya sonyashny`kova. Zagal`ni texnichni umovy`. DSTU 4492. – [Chy`nny`j vid

01.2019]. – K.: Derzhspozhy`vstandart Ukrayiny`, 2019r. – 31 p. (Nacional`ny`j standart

Ukrayiny`).

Rukovodstvo po metodam issledovaniya, tehnohimicheskomu kontrolyu i uchetu

proizvodstva v maslozhirovoj promyshlennosti. Pod red. A.G. Sergeeva. – L.: VNIIZh. – T.5.

– 501 p.

Patterson, H.B.W. Handling and storage of Oilseeds, Oils, Fats and Meal // Elsevier

Science, Essex, 1989. – P. 1135.

J. Resken, J. Siebrecht, J. Hazebrock. Triacylglycerol composition and structure in

genetically modified safflower and soybean oils // JAOCS, 1997. – Vol.74. – P. 989−997.

Terrones, A., Wilson R.F. ed. Safflower: a speciality in the world market // Proceeding of the World Conference on Oilseed Processing and Utilization. – Champaign, J.L.:

AOCS Press, 2001. – P. 145−150.

Blum, J.E. The role of safflower oil in edible oil application // JAOCS, 1966. –

vol.43. – P. 416.

Hras A.R., Hadolon M., Knez Z. i Bauman D. Sravnenie antiokislitelnogo i sinergeticheskogo dejstviya ekstrakta rozmarina s tokoferolom, askorbilpalmitinom i limonnoj kislotoj v podsolnechnom masle // Pishevaya himiya, 2000. − № 71. – P. 229−233.

Syre i produkty pishevye. Atomno-absorbcionnyj metod opredeleniya toksichnyh

elementov: GOST 30178. – [Vveden 1998-01-01]. – Minsk: Mezhgosudarstvennyj sovet po

standartizacii, metrologii i sertifikacii, 1996. – 8 p. (Mizhderzhavny`j standart).

AOCS Official Method 2007.01. Pesticide Residues in Foods by Acetonitrile Extraction and Partitioning with Magnesium Sulfate: 2007 AOCS International.

Metodicheskie ukazaniya po obnaruzheniyu, identifikacii i opredeleniyu soderzhaniya aflatoksinov v prodovolstvennom syre i pishevyh produktah s pomoshyu vysokoeffektivnoj zhidkostnoj Hromatografii № 4082-86 ot 20.03.86 MZ SSSR.

Produkty` xarchovi. Metody` vy`znachennya masovoyi chastky` benz(a)pirenu:

DSTU 4689. – [Chy`nny`j vid 2007-07-01]. – Ky`yiv: Derzhspozhy`vstandart Ukrayiny`,

– 22 p.

Metody`ka vy`znachennya stijkosti o oky`snennya olij ta zhy`riv metodom

dy`fferencijnoyi skanuyuchoyi kalory`metriyi / I.P. Petik, N.S. Sy`tnik, G.P. Bilins`ka ta in.: -

Xarkiv: UkrNDIOZh NAAN Ukrayiny`, 2017. –20 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-28