ІНТЕГРАЦІЯ ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНОЇ УСТАНОВКИ НА ПОНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛАХ ЕНЕРГІЇ

Автор(и)

  • Ю. А. Селіхов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • В. О. Коцаренко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • К. О. Горбунов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • В. В. Россіхін Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-5364.2020.1.07

Ключові слова:

теплова енергія, органічне паливо, електроенергія, теплове навантаження, забруднення довкілля, тепловий насос, електричний бойлер, тепловий контур, поновлювані джерела

Анотація

Традиційні джерела енергії виснажуються і вже зараз не можуть з розрахунком на перспективу забезпечити майбутнє людства. Крім того, вони несуть загрозу екологічної безпеки Землі. Нетрадиційні поновлювані джерела енергії необмежені геологічно накопиченими запасами. Їх використання і споживання не призведе до неминучого вичерпання запасів Землі і вони не забруднюють навколишнє середовище. Важливо підкреслити, що частка обсягів використання поновлюваних джерел енергії (ПДЕ), яка припадає на країни, що розвиваються становить менше 40 %, в той час як на розвинені країни – понад 60 %. Цей факт спростовує поширену думку, що використання ПДЕ – доля країн, що розвиваються зі слабо розвиненою енергетичною інфраструктурою. Основним мотивом прискореного розвитку поновлюваної енергетики в Європі, США і багатьох інших країнах є турбота про енергетичну безпеку і екологічну заклопотаність. Так, в ЕС прийнята програма досягнення вкладу ПДЕ в енергетичний баланс к 2020 р до 20 %, а к 2040 р – до 40 %. Поновлювана енергетика характеризується багатогранністю, різноманітністю. У переліку завдань, що виникають при здійснення проектів поновлюваної енергетики (ПЕ) (крім технологічних і технічних), залишаються питання оцінки можливості та ефективності використання ПДЕ для енергозабезпечення регіонів [1,2]. Очевидно, що при цьому з одного боку необхідні великі масиви інформації, що охоплює як природні ресурси території, так і економічні характеристики регіону (інфраструктура енергетики, енергетичні баланси, лінії електропередач, наявність підприємств лісової, деревообробної, харчової та інших галузей промисловості; характеристики сільськогосподарського виробництва та ін.). З іншого боку, необхідно залучити такі інструменти аналізу, які дозволяли б збирати, оперативно модернізувати і перетворювати ці масиви даних, відображати їх; шляхом всебічного аналізу отримувати на їх основі обґрунтовані оцінки і робити розрахунки. Одночасно слід враховувати, що найчастіше користувача цікавлять комплексні оцінки з різних видів джерел енергії. У конкретних регіонах найбільш ефективним може стати або використання гібридних енергоустановок, або створення теплоенергетичних установок на різних типах поновлюваної енергії. У зв'язку з комплексністю зазначеної проблеми, а також відомої «регіональністю» поновлюваної енергетики, стає можливим і актуальним тема справжньої статті. Запропоновано теплоенергетичну установку для постачання: електроенергії, гарячої води і гарячого повітря, в якій сумісно з вітроелектрогенератором, електричним бойлером, використовується тепловий насос, акумулятори електроенергії і теплоти. Ця установка дозволяє: зменшити собівартість теплової енергії за рахунок зниження матеріалоємності та витрат на устаткування що використовується; економити органічне паливо; виробляти електроенергію і надлишок її віддавати у державну електромережу; зменшити теплове навантаження та забруднення довкілля.

Біографії авторів

Ю. А. Селіхов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к.техн.н., професор

В. О. Коцаренко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к.техн.н., професор

К. О. Горбунов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

к.техн.н., професор

В. В. Россіхін, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

д.мед.н., професор

Посилання

Kontseptsiya gosudarstvennoy energeticheskoy politiki Ukrainyi na period do 2020

g. // Informatsionnoe prilozhenie. – 2001.– # 10. – 8 p.

Ovcharenko V.A. Ovcharenko A.V. Vikoristannya teplovih nasosiv //Holod M T,

, #2 p. 34–36.

Selihov Yu.A., Ved V.E., Buhkalo S.I., Kostin V.M. Konstruktsionnyie osobennosti uvelicheniya effektivnosti rabotyi gelioustanovok. Ekotehnologii i resursosberezhenie.– Kiev: Tipografiya NAN Ukrainyi, # 3, 2004.– p. 70–75.

Rey D., Makmaykl D. Teplovyie nasosyi: Per. s angl. – M.:Energoizdat, 1982. –

p.

Selihov Yu.A., Kotsarenko V.A., Selihova L.Yu. Kombinovana sistema garyachogo

vodopostachannya Visnik HNTUSG Imeni Petra Vasilenka, Vipusk 57, 2007. – p. 69–74.

Dikiy M.O. Ponovlyuvani dzherela energiyi: Pidruchnik. – K.: Vischa shk., 1993. –

p.: il.

Daffi Dzh. A., Bekman U.A. Teplovyie protsessyi s ispolzovaniem solnechnoy energii. – M.: Mir, 1977. – 420 p.

Scherbina O. Sonyachna energiya. Energiya dlya vsih: Tehn. dovidnik. –Uzhgorod,

– Rozd. 1. – P. 9–32.

Harchenko N.V. Individualnyie solnechnyie ustanovki. – M.:Energoatomizdat,

– 208 p.

Sarnatskiy E.V. Sistemyi solnechnogo teplo- i hladosnabzheniya. – M.: Stroyizdat,

– 324 p.

Teplosnabzhenie: Uchebnik dlya vuzov / A.A. Ionin, B.M. Hlyibov, V.N. Bratenkov, E.N. Terletskaya; Pod red. A.A. Ionina. – M.: Stroyizdat, 1982. – 336 p., il.

Hahaleva L.V. Netraditsionnyie i vozobnovlyaemyie istochniki energii : Posobie

dlya provedeniya prakticheskih zanyatiy. / Sost. Hahaleva L.V. – Ulyanovsk, 2008. – 32 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-28